WYNIKI WYSZUKIWANIA
Panga to ryba słodkowodna, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Można ją znaleźć nie tylko na sklepowych półkach, ale i w restauracyjnych menu. Nie zawiera ości, ma neutralny smak i zapach oraz w porównaniu z innymi rybami - jest bardzo tan
Zanieczyszczeniem żywności nazywamy każdą, niedodaną celowo substancję, która występuje w żywności jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin lub hodowli zwierząt. Są to przede wszystkim związki, które dostać się mogą do żywności w skut
Składniki pokarmowe oprócz składników odżywczych, balastowych czy sensorycznych zawierają także substancje antyodżywcze, które mogą utrudniać wykorzystywanie składników odżywczych z pożywienia. Do substancji antyodżywczych występujących naturalnie w
Zanieczyszczenie żywności stanowi każda substancja niedodana celowo do produktu, jednak występująca w żywności jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin lub hodowli zwierząt. Są to też związki, które dostały się do żywności w wyniku ni
Owoce i warzywa z supermarketu nie cieszą się dobrą sławą. Równe marchewki, błyszczące jabłka i ogromne pomidory wyglądają pięknie, ale wzbudzają w nas podejrzenia. Zwykłe zerwane z drzewa jabłko z całą pewnością się nie błyszczy, a jego skórka nie j
Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że nasze ciało jest stale wystawione na działanie metali ciężkich. Oczywiście, w ilościach niewielkich (wręcz śladowych) występują u każdego człowieka, problem jednak zaczyna się wtedy, gdy ich ilość znacznie w
Metale ciężkie to metale a także półmetale najczęściej o właściwościach toksycznych dla człowieka. Terminu tego używa się w odniesieniu do pierwiastków używanych w przemyśle i jednocześnie odznaczających się toksycznością dla człowieka lub środowiska
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy na temat zdrowego odżywiania należy jeść niezależnie od tego czy są to ryby morskie czy też słodkowodne około 2-3 porcje ryb w ciągu tygodnia. Gatunki ryb różnią się pod względem zawartości tłuszczu, kwasów omega-3,
Choroby nowotworowe stanowią jedną z najgroźniejszych plag współczesnej cywilizacji. Występowanie nowotworów u ludzi w dużym procencie jest uzależnione od czynników środowiskowych, do których zalicza się również sposób odżywiania. Dowodów na związek
Obserwacja obcych nacji bywa kształcąca. Dowiedli tego skandynawscy naukowcy w latach 60., kiedy bacznie przyjrzeli się Eskimosom. Zauważyli, że mieszkańcy Grenlandii nie chorują na serce i nie doznają udarów mózgu mimo tłustego jedzenia (tkanka tłus